Bara 11 dagar kvar


Här hemma går som sagt det mesta i vitt, likaså det mesta julpyntet. Nu fattas det bara att det även ska bli vitt ute. Man får inte direkt någon vinter/julkänsla när man tittar ut och ser grönt gräs så långt ögat kan nå. Lite snö på backen skulle även få dessa mörka gråa dagar att ljusna lite.

Måndag och sista november, i morgon går vi in i december vilket innebär bara elva dagar kvar till vår semester. I dag sov jag ovanligt länge men det har nog att göra med att jag känner mig lite smått hängig. Har känt mig lite smått förkyld från och till i ett par dagar nu. Funderar faktiskt på om jag ska ta mig ett varmt bad med en trave tidningar.






Nytt till granen


Några nya julgranskulor till granen, färgerna går även detta år i vitt och silver. Har under dagen knytit i vita sidenband i alla kulorna och nu väntar de bara på att få hängas upp i granen.

Första advent är här denna dimmiga gråa söndag. Det har varit en super mysig dag, jag som i vanliga fall inte tycker om söndagar. Vi har mest myst runt här hemma bland julpyntet, ätit pepparkakor, pysslat och donat lite. En riktigt bra dag helt enkelt. Hann även med ett litet träningspass och storhandling på kvantum. Nu är kyl och frys fyllda och jag känner på mig att kommande vecka kommer att gå nästan lika fort som denna. Kurser och på onsdag åker jag troligtvis till Uppsala, har ett läkarbesök inbokat på torsdag. Erika ledig? I så fall kanske det kan bli lunch och en vända på stan.

Nu ska jag fortsätta mysa runt här hemma resten av söndagskvällen innan det är dags att krypa ner i den nybäddade sängen. Just nu väntar en stor kopp "Vinter" te och ett par clementiner.

Nu börjar det bli dags för fredagsmys


Det doftar verkligen underbart här hemma av kryddblandningen "pepparkaka". Det luktar nybakade pepparkakor varjedag numer. Som tur är har vi två burkar med färdiga pepparkakor så det är bara att ta en när man blir sådär lagom sugen av lukten.

Vi tänkte strax åka till affären för att handla hem lite gott. I kväll blir det att avnjuta en god middag, gott i glasen och en massa massa godis. Har ett enormt sötsug i dag, så en stor påse godis måste införsaffas. Vi är även hundvakt i dag åt tre hundar, men som tur är bor de nära och vi behöver inte vara där dygnet runt. Så en promenad efter att vi handlat lutar det mot. Ha en fortsatt strålande fredag!


Välkommen fredag!


Söta små "God jul"skålar i vitt fyndades för någon vecka sen. Då var tanken att det skulle bli två nya matskålar till kaninerna såhär till jul, men de passar kanske bättre här inne hos oss med lite mandlar och russin i när glöggen åker fram. Till användning kommer de i alla fall på ett eller annat sätt.

Igår när Daniel kom hem från jobbet åkte vi (efter många om och men) till sjukhuset där det var drop in för svinvaccinet. Vi hade förväntat oss världens kö, men när vi klev in så var det nästan helt tomt, vi kom in på en gång. Jag hann ångra mig flera gånger innan nålen sattes i axeln, men nu är det gjort. Vi båda har faktiskt varit väldigt emot det där vaccinet, men eftersom vi om två veckor ska åka utomlands så känndes det extra viktigt. Nu är det i alla fall gjort och jag har än så länge bara en öm axel/arm när jag rör mig.

Den efterlängtade fredagen är här och vi skulle egentligen kunna befinna oss på Selma Spa den här helgen, men vi har sagt ifrån oss det. Knäppt?, ja kanske men nu blir det en lugn & mysig helg här i stället som vi båda ser fram emot. Funderar på om jag ska ge mig på att baka Leilas Rocky Road helgen i ära, tror nog att det skulle kunna bli en julfavorit här hemma hos oss.

En lite vitare jul

 
Blir många julinspirerande bilder här just nu och som ni ser går det gärna i vitt. Håller på och städar här hemma just nu och i kväll ska det fram lite mysigt julpynt. Ställde precis upp två vita julstjärnor i krukor i vardagsrumsfönstret - Fint.

Gårdagens 50års kalas var riktigt trevligt. Jag var där redan vid tolv på förmiddagen för att hjälpa till med förberedelserna inför kvällen. Smörgåstårtor, dekorationer och lite annat pysslande och donande. Kul dag helt enkelt.

Sitter just nu här framför datorn och försöker hitta någon slags energi till att ta mig iväg till gymmet en sväng. Nyss hade jag en enorm energi och var riktigt taggad, får se om den kommer tillbaka annars hoppar jag nog över träningen. Jag anser att man ska träna för att det är roligt och inte för att man känner sig tvungen.

Dags att plocka fram mina gamla floristkunskaper


Det börjar närma sig advent, och det är den här tiden innan jul som jag tycker om mest - Förberedelserna. Pynta, julbak och allt annat som hör till. Snart får jag plocka fram julsakerna på riktigt och det ska bli så mysigt, sen fattas det bara lite vitt på backen och julstämningen skulle vara fulländad.

Nu har det gått ett par dagar sen jag kikade in här, har helt enkelt inte tagit mig tid till det. I dag är jag hemma sjuk, med migrän närmare bestämt. Kände igår kväll vid elva tiden att det kom smygande och det blev bara värre under natten trots medicin. Har legat vaken till halv sex i morse, då släppte det värsta och jag kunde äntligen få sova en stund. Så i dag känner man sig lagom mör i kroppen och det blir mycket vila.

Ska försöka ta mig i väg till blomsteraffären senare då jag har i uppdrag att fixa blommor till i morgon när Daniels mamma fyller 50. Det ska bli roligt och se om mina floristkunskaper sitter i än.

Pepparkaka




I dag har jag en bak-dag och jag riktigt myser omkring här hemma bland alla goda dofter och tända ljus. Det luktar peppakaka i hela lägenheten, dels för att jag har nygräddade men även för att den lilla kryddblandningen som ni ser ovan "Pepparkaka" luktar otroligt gott, precis som pepparkaka. Den kan användas som smaksättning i till exempel kaffe och bakverk, här hemma fungerar den just nu som doftpåse.


Denna fredag har spenderats i köket bland deg, mjöl och roliga figurer. Pepparkakor har nämligen bakats för fullt och trots mängder av pepparkakor har jag halva degen kvar i kylskåpet, gjorde en rejäl sats när jag ändå var igång igår. Jag kan knappt låta bli att ibland gå förbi kylen och ta mig en liten bit från degen, den blev riktigt god. Det sitter nog i sen man var liten och pepparkaksdegen var det godaste med hela bakningen. Nu är i alla fall pepparkakorna klara för i dag och jag har nu påbörjat lussebullar, degen ligger på jäsning och är snart klar för att bakas.

I kväll blir det en mysig hemma kväll med god mat, Idol och en massa godis och självklart peppakakor och lussebullar på det. Har blivit mycket donande i köket denna vecka så Daniel tyckte att vi i kväll kör på Take away - kinamat. Nu ska jag fortsätta på mina bullar. Ha en riktigt trevlig helg.


Inspiration från danska Broste Copenhagen.


Får ännu mer jullängt av att bara kolla på alla fina inspirerande julbilder. Det nästan kliar i fingrarna, jag vill börja piffa och dona redan nu. Men ska som sagt vänta till advent, jag får nöja mig med att bara fingra lite på julpyntet i lådorna här hemma än så länge. Denna bild kommer från danska Broste Copenhagen.

Har inte kommit i väg till stan än, men ska alldeles strax åka. Ska bara äta lite lunch innan så det är gjort och jag får lite mer energi. Känner jag mig själv rätt så kommer jag till mesta dels bara gå runt i alla inredningsbutiker. Har en tendens att bli kvar där rätt så länge. Jag älskar verkligen Örebros butiker, speciellt inredningsbutikerna. Är det något som jag kommer att sakna när vi väl tar oss för och flyttar tillbaka till Uppsala så är det Örebro och Örebros utbud av butiker. Men jag vet redan nu att det skulle bli ett par svängar dit i alla fall.

När jag kommer hem ska jag svänga ihop en pepparkaksdeg, det blir faktiskt den första pepparkaksdegen på egenhand. Pappa gjorde alltid degen när vi var små, och på senare år har det blivit att vi köpt deg. Men i dag blir det egengjord från scratch som får ligga till sig i kylen till i morgon. Då blir det smygstart av julen i form av pepparkaksbak och även lussebullar.

Jul i vitaste vitt


Jul i vitaste vitt från Bo Bedre, precis i min smak. 

Vilket konstigt väder det har varit denna onsdag. Vaknade till att det öste ner utanför fönstret, och det pendlade fram och tillbaka fram till förmiddagen då solen helt plötsligt kikade fram. Det känns som om att det var alldeles för länge sen som man såg den, och vad ljust det blev överallt. November har verkligen varit en grå trist månad. Nu är det becksvart ute och snart är även denna dag till ända. Torsdag redan i morgon och då finns det inga måsten på schemat och tänkte då ta en sväng till Örebro för att strosa runt och kika på allt juligt som kommit in i butikerna.

I morse blev det förresten en promenad i regnet, osmart som jag var så gick jag upp till spåret för att gå en runda i skogen. Resultatet blev att mina vita/rosa skor numer är nästintill svarta. Inte nog med att det var kladdigt, jag krockade nästan med två stora älgar. Kom väldigt nära, för nära för att det skulle kännas behagligt. Tror även att det var en älgkalv som stod en bit bort och man har ju hört en del skräcksenarium när man kommer mellan mamman och ungen. Backade snällt bakåt samtidigt som jag tog ett kort på dem med min usla mobilkamera. Hade gärna delat med mig av kortet om man hade sett att det faktiskt var älgar och inte svarta figurer. Var har man kameran när man som som bäst behöver den. Kunde ha blivit ett fint kort.

Igår blev jag överaskad av min fina karl som kom hem med en bukett rosor, choklad och present. Älskar överraskningar och att bli uppvaktad lite då och då bara sådär, det är min man bra på. Menar inte att jag alltid behöver ha en massa presenter och blommor, det är det där lilla extra i tillvaron som gör det. Alla tycker väl om att känna sig lite extra uppskattade i bland. Nu ska jag dra fram dammsugaren och dra av golven här hemma sen tända en massa ljus och invänta Daniel som snart är på ingång. Men först - En bit choklad...


Gott bröd


Gjorde ett egenkomponerat bröd igår. Här är resultatet på två bröd som faktiskt blev riktigt goda. Lite krispigt knapriga på utsidan och mjuka inuti, precis så som jag gillar det. Nybörjar tur heter det va...Kul var det i alla fall att mixtra ihop sitt eget bröd helt utan recept. Däremot tycker jag inte att brödet är lika gott såhär dagen efter som när det är nygräddat.

Är nydligen hemkommen och har precis ätit lite senare lunch. Det är lika grått och mörkt ute som igår, den enda skillnaden är väl att det även kommer lite regnstänk. Passade på att handla lite på vägen hem, köpte lite nödvändiga ingredienser som krävs till att göra pepparkaksdeg. Nejlikor bland annat så nu doftar det verkligen jul här hemma - Mysigt! Men ska inte sätta igång idag även om jag är riktigt sugen.

En helg att fira




Bondens glögg fick följa med från butiken Nice ute på Marieberg här om dagen. Fanns även vit glögg, kaneldricka och någon annan flaska med roligt innehåll. Fina långa smala flaskor, som i lite cellofan och fint snöre blir en perfekt gåbort present.

Har haft en riktigt bra helg med trevligt sällskap, god mat & dricka och andra godsaker. Har inte gjort mycket annat än just ätit och druckit gott. I fredags var det jag som stod som värdinna här hemma och bjöd föräldrarna samt svärföräldrarna på middag. Kolapajen gjorde succé med sin juligt knäckiga smak. Däremot kommer jag nog att byta ut Leilas mördegsrecept mot mitt eget då jag faktiskt tycker att det är godare. Kolasmeten kommer jag även att använda för att göra julgodis på.

Lördagen spenderades inne i Örebro på hotell och god mat på en mysig restaurang. Super mysig kväll! Söndagen bestod av födelsedags lunch, fika och presentöppning hemma hos oss för mamma som fyllde år. Nu ska jag snart ge mig ut på en välbehövlig promenad sen blir det hem och baka bröd. Har en bröddeg i kylen som ska bakas ut. Annars händer det inte mycket mer denna tråkiga gråa novemberdagen. Har varit mörkt och trist hela dagen men det piggar jag upp med lite tända ljus här hemma.

 Vill sätta igång med julbaket också, men tänkte skjuta på det lagom till helgen. Då blir det pepparkaksbak och lussebullar. Med tanke på att vi åker om mindre än en måndad så får julen komma lite tidigare i år. Men det gör den alltid för mig, ser faktiskt ingen mening med att vänta till dagarna precis innan julafton med att klä gran m.m. 1a advent känns som ett bra datum att dra igång julen på riktigt för mig. Men alla har vi olika syn och traditioner under julen. Inget bättre än det andra. Hoppas att ni fått en bra start på veckan denna måndag, min har varit sådär då jag vaknade med en irriterande hals. Mamma ligger sjuk hemma i dag så jag hoppas att det inte är något som jag kommer att få ta del av med tanke på att vi har umgåtts hela helgen, har verkligen inte lust att bli sjuk.

Kolapaj med pekannötter & lingongrädde




Ber om ursäkt för dålig bildkvalité. Bilderna är tagna som hastigast precis när jag hällt i kolasmeten i pajskalet (använde mig förövrigt av en lite för stor pajform till angiven mängd smet. Så nu vet jag det till nästa gång, om det nu blir en nästa gång) Återkommer med mitt tycke om smaken på kakan när jag tagit en bit. Till detta kommer jag servera lingongrädde.

Har haft fullt upp idag, mesta dels har jag tillbringat i köket. Men eftersom jag tycker om att baka och dona så bekommer det mig inte det minsta, bara tiden finns. I kväll kommer som sagt mamma, pappa, Daniels mamma och pappa hit därav min tid i köket. Kommer bli jätte trevligt. Får se hur resterande dagar i helgen ser ut, troligtvis blir det middag inne i Örebro i morgon för att fira mamma. Nu ska jag slå in paket och fin putsa lite här hemma. Trevlig fredag!

I valet och kvalet



Min bibel i köket när det kommer till bakverk, Leila Lindholms "A Piece of Cake".

Torsdagens möte/kurs blev inställd vilket bidrar till en ledig dag idag. Skönt då jag har en del att ta itu med innan morgondagens middag och resterande helg. Står just nu i valet och kvalet av dessertval till fredagens dessert, det står mellan pepparkakscheesecake, kolapaj med pekannötter och lingongrädde eller en jordgubbs- och limepannacotta med en fruktsallad gjord på passionfrukt, jordgubbar, björnbär och mörkchoklad. Det sista alternativet funderar jag på att utesluta helt i mitt tänkande. De andra desserterna har jag aldrig försökt mig på och därför vore det ett roligare att ge sig på. Nu ska jag fortsätta min helt otippade lediga dag och det gör jag med ett träningspass för att sedan ställa mig i köket och förbereda allt som går att förbereda inför i morgon.

Den perfekta presenten


Ett paket från favorit butiken CE Inne-Ute. Enkelt och snyggt inslaget i vitt papper och blå/vitt snöre, precis i min smak.

Redan onsdag och snart är helgen här på nytt. Ska försöka komma iväg till Örebro lite senare idag för present jakt. Mamma fyller som sagt år på söndag och en present ska hon självklart få. Jag vet vad jag vill köpa men tror inte att jag kommer att hitta det jag söker idag. Har redan kikat efter det ett bra tag nu. Så just nu är jag rätt idelös när det gäller present. Men något ska jag väl kunna hitta på. På fredag blir det middag här hemma med mamma och pappa och Dannes föräldrar. Trevligt. Håller redan på att planera menyn för kvällen.

Bubbelbad


I lördags blev det ett mysigt varmt bad i bubbelbadkar med min andra hälft. Tända ljus och varsitt glas, senare blev det middag på restaurang - Lördagsmys!

Välkommen måndag! Ny vecka väntar och jag har fullspäckat schema. Måste försöka hinna med en vända till Örebro någon dag för att köpa födelsedagspresent till mina underbara mamma som fyller år på söndag. Förhoppningsvis går det att komma iväg på onsdag eftermiddag.

Igår var det alla pappors dag - Farsdag. Eftersom vi faktiskt åkte upp till Uppsala i lördagsförmiddag så kunde jag fira världens bästa pappa lite extra igår. Åkte även hem till Daniels mamma & pappa en sväng senare på kvällen.



Vaniljpannacotta med kanel och äppelkompott


Passande recept nu när advent & julen börjar närma sig för varje dag som går. Kanel och äpple hör för mig julen till, speciellt kanelstänger.

Ingredienser - 8 personer
2,5 st gelatinblad
0,5 st vaniljstång
0,5 st finrivet citronskal
4 dl vispgrädde
1 dl mjölk
0,75 dl strösocker

Äppelkompott:
4 st äpplen
0,75 dl strösocker
1 dl vatten
1 st kanelstång

Gör så här:
1. Panna cotta: Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten minst 5 min. 2. Snitta vaniljstången på längden. Finriv citronskalet. Koka upp grädde, mjölk, strösocker, vaniljstång och citronskal i en kastrull, under omrörning. 3. Dra kastrullen från plattan. Fiska upp vaniljstången, skrapa ner fröna i smeten. Blanda ner gelatinbladen, rör om, ställ i kallt vattenbad. Låt svalna något. Rör om då och då. 4. Häll upp i portionsformar. Ställ kallt, övertäckt minst 3 timmar. Servera i formarna eller stjälp upp på fat genom att lossa försiktigt runt kanten med en liten vass kniv.
5. Äppelkompott: Skala, kärna ur och tärna äpplena i cm-stora bitar. Lägg hälften i en kastrull med strösocker, vatten och kanelstång. Koka tills äppelbitarna mosar sig. Det tar 10-15 minuter beroende på äppelsort. 6. Tillsätt resten av äppelbitarna och koka ytterligare 5 minuter. Låt svalna.

(De nya gelatinbladen av mindre modell behöver inte kramas ur på vätska efter blötläggning)

"Receptet kommer från "Allt om mat
"

1 smet 100 muffins


Gav denna söta receptbok i rosa "1 smet 100 muffins" som inflyttningspresent till Jenny förra helgen. Funderar även på att köpa en till mig själv framöver. Fann en hel del spännande recept när jag bläddrade igenom den, alltifrån vanliga muffins till matmuffins med roliga ingredienser.  

Då var den som alltid lika efterlängtade fredagen här igen. Förstår inte riktigt var den här veckan har tagit vägen, någonstans har jag inte riktigt insett att det faktiskt är fredag och inte tisdag som jag nyss tycker att det var. Underbart, men läskigt hur fort dagarna faktiskt går. I kväll blir vi kvar här hemma och det känns riktigt skönt. Inget flängande och farande. Blir en mysig lugn hemmakväll framför "Idol 2009" med god mat, tända ljus och massvis av godis. Fredagsmys helt enkelt...

Ny förvaring


Vi har länge behövt en ny förvaringsburk till kaffet här hemma men det har aldrig blivit av att vi köpt någon. För ett par veckor sen fick jag nog på den dåvarande trista burken och köpte denna i vitt från Bruka Design. Jag valde länge mellan denna i vitt eller en i svart, men med min förkärlek till vitt så fick det bli en i just vitt.

Är hemma nu efter ett par timmars datorarbete på annan ort. Rättare sagt Köping, där jag nuförtiden håller hus. Nu har även jag fått smaka på snön, första fallande snön för min del i år och jag kan inte tycka annat än att det är väldigt mysigt med snön som yr omkring utanför fönsterna medan jag sitter här inne i värmen med en stor kopp "Vinter" te med smak av rabarber, kola och grädde och tända kivilyktor. Men jag får snart äta upp mina ord när det är dags att kliva ut i snöstormen igen.

Sjunger på sista versen nu


Rosorna här hemma sjunger på sista versen och i kväll åker de i soporna. De har hållt sig väldigt fina länge nu och inte alls slokat. Bra kvalité, sånt gillas.

Onsdag den 4 november är igång sparkad sen ett par timmar tillbaka. Började dagen med lite träning, och som alltid känns det riktigt härligt såhär i efterhand. Nu blir det ett varmt efterlängtat bad och sen ska jag hugga tag i lite tvätt. Känner mig ovanligt trött i dag, hoppas verkligen inte att det är något ovälkommet virus eller något liknande som smyger sig på. Jag hoppas på att det bara är brist på sömn. 

Nu tar jag kväll


Härligt rosa vackra blommor. Kanske lite mer åt vår/sommar stuket men det vore inte helt fel med bland annat tulpaner och körsbärskvistar såhär i höstrusket.

Har precis fått i oss lite mat här hemma, kom hem för inte så länge sen och svängde då ihop en enkel pastagratäng med broccoli och kassler. Tänkte sätta mig i soffan nu med en stor kopp mullbärste. Det är jag värld efter en på många olika sätt effektiv dag. Morgondagen ser desto lugnare ut, och det är väl både på gott och ont.  Har lite att pyssla med här hemma och kanske blir det även en tur till Örebro. Nu är mitt te färdigt så jag avrundar och önskar er en fortsatt trevlig kväll.


Festligt


Allhelgonahelgen bjöd på festligheter och jag har haft en toppen helg. I lördags var vi på middag hemma hos Erika & Martin. Åt en riktigt god middag som inte kunde ha blivit bättre. Det lyckades ni bra med! Efter ett par timmars ätande och drickande var det dags att promenera över till Jenny där det väntades inflyttningsfest. Kul kväll! Senare åkte vi hela gänget ner på stan för utgång, men Daniel och jag tackade för oss och åkte hem runt halv två tiden.

Då var oktober över och vi har redan gått in i novembermånad. Snart är även första advent här och mitt jullängt blir allt större. Ska bli mysigt med allt julpynt, julmusik, dofterna av saffran, kanel & glögg. Baka pepparkakor, lussekatter och annat gott julgodis. Trots att vi "flyr" julen till varmare breddgrader i år igen tänker jag pynta och ha mig. Julen får helt enkelt flytta in lite tidigare och stanna lite längre hos oss i år.

Ha en skön måndag denna blåsiga novemberdag.