Pepparkakscheesecake med lingongelé

 
Slänger upp ett sedvanligt recept på något gott denna fredag. Hittade detta recept på pepparkakscheesecake för ett tag sen. Den här cheesecaken toppas med en lingongelé och jag tror att det kan bli en god smakkombination med pepparkaka och lingon. En söt och syrlig vinter/jul kaka.


Ingredienser
- 10 bitar

Botten:
125 g pepparkakor, cirka
50 g smält smör

Fyllning:
400 g rumsvarm philadelphiaost
1,25 dl strösocker
1 msk vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk malen kanel
0,5 tsk malen ingefära
0,25 tsk malen kryddnejlika
3 st ägg

Lingongelé:
1 st gelatinblad
1 dl koncentrerad lingondricka
0,75 dl lingonsylt

Gör såhär:
1.
Mixa pepparkakorna i matberedaren till grova smulor. Tillsätt smöret och mixa till en massa. Tryck ut smulblandningen i en form med löstagbar kant som mäter 26 centimeter i diameter. Ställ i kylen minst 30 minuter.
2. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ihop ost och socker. Blanda i mjöl, vaniljsocker och kryddor. Vispa till en slät smet. Tillsätt äggen, ett i taget. 3. Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen cirka 35 minuter. Fyllningen ska ha ”stannat” men fortfarande vara lite lös i mitten. Fyllningen stelnar ytterligare när kakan kallnar. Låt kakan kallna helt och förvara den i kylen. 4. Lingongelé: Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten cirka 5 minuter. Värm lingondrickan och dra kastrullen från värmen. Låt gelatinet smälta i lingondrickan. Låt gelén svalna i kylen till en lagom konsistens som går att skeda över pajen. 5. Bred ett tunt lager sylt över pajen och skeda försiktigt gelén över. Förvara cheesecaken i kylen.

Receptet kommer från "Allt om mat"


Vita pumpor under Allhelgonahelgen

  
Vita pumpor vore inte helt fel nu under Alla helgona helgen. Men det får bli ett annat år, för denna helg kommer vi inte att vara hemma. I kväll blir det middag hos mamma och pappa och i morgon blir det middag med Erika och Martin och inflyttningsfest på det. Bilderna kommer från "The pottery barn".

Har sovit riktigt dåligt i natt, kunde inte somna och vaknade flera flera gånger. Men trots det känner jag mig otroligt pigg, kan det vara för att det är fredag kanske.? Har en hel del att göra nu innan vi åker i eftermiddag, vet inte riktigt i vilken ände jag ska börja bara. Har ett enormt sug efter godis, så jag måste ladda upp med en stor påse smågodis att ha i bilen.

Rosabandet


Tittade på Rosabandet galan som gick av stapeln tidigare i kväll. En hel del pengar kom in och det känns bra att själv ha bidragit till en del. Bröstcanser är verkligen en hemsk sjukdom som jag inte önskar någon här i världen.

Nu tänkte jag krypa ner i sängen och försöka få ett par timmars sömn innan det är dags att stiga upp igen. Daniels klocka ringer i vanlig ordning redan klockan fem vilket bidrar till att även jag brukar vakna då. Vaknar även flera gånger om nätterna, så någon 12 timmars skönhetssömn för mig blir det nog aldrig. Morgon och kvällsmänniska som jag är. Danne somnade nyss och även jag ska göra ett försök till att sova. Med det säger jag godnatt och på återseende i morgon, fredag! Underbart!


Etagefatet


Goda frukter pryder etagefatet som just nu står på den vita bänkskivan i köket. Blir en fruktsallad till mellanmål lite senare - Mums!

Godmorgon! Vaknade med tuppen i morse och kände mig riktigt utvilad och pigg. Däremot tog det en stund innan jag lämnade sängvärmen under täcket och slängde benen över sängkanten. Väl uppe svirade jag om till träningskläder och gav mig ut på en joggingastur.  Bra start på denna kyliga och ganska så gråa torsdag. Eftersom jag kom hem ganska sent igår efter en dag i Västerås hann jag inte riktigt med att packa upp väskan och alla shoppingpåsar, tänkte därför hugga tag i det nu. I morgon är det återigen dags för veckans bästa dag - Fredag! Jag har haft en fantastisk vecka och ser mer än mycket fram emot helg. Åker som så många andra helger upp till Uppsala igen redan i morgon eftermiddag för på lördag vankas det festligheter.

Hamburgare med dinkelbröd




I helgen som var gav jag mig på att göra egna hamburgare, till och med eget hamburgerbröd. Gjorde bröden på bland annat dinkelmjöl och toppade med linfrön och solroskärnor. En riktig hälsoburgare, om man bortser från dressing och annat gott som jag hade på. :) Fick kommentaren av Daniel att det var godare än hamburgaren som man får på Åkanten, och det tar jag som en kompblimang då jag vet att han gillar deras hamburgare mycket. Som vanligt gick jag inte efter något speciellt recept, utan plockade lite ingredienser från lite här och där och hade i. Det negativa med att jag gör så är att få till det lika nästa gång.

Är som sagt i Uppsala nu, hemma hos mamma och pappa rättare sagt. Började med att uträtta ett par ärenden inne i stan tidigt i morse. Vid fyra tiden ska jag tillbaka till stan för att hämta upp mamma som är på kurs och efter det blir det troligtvis en sväng förbi Gränby i vanlig ordning när jag är här uppe. Igår bokade vi förresten resa till i vinter, över jul närmare bestämt. Det "firade" vi med middag på en mysig restaurang.

I morgon väntar en heldag i tråkiga västerås, har faktiskt väldigt svårt för den staden. Krångligt och rörigt tycker jag att det är. Men ändå så hamnar vi där i bland. Ligger lite lagom till mellan våra hem. På fredag eftermiddag bär det av hem hit igen för på lördag ska jag och Daniel på inflyttningsfest och vi börjar kvällen med middag och lite god dricka hemma hos Erika och Martin innan vi tillsammans promenerar till festen.

Nu åker jag "HEM"


Enkla klara ljuslyktor från Herstal. Jag brukar själv använda vita genomskilniga värmeljus eller någon annan färg i ljuslyktor som man ser in i. Tycker att helheten blir finare och mysigare än med de vanliga värmeljusen i aluminium.

Måndagen är igång sparkad sen ett par timmar och om ytterligare några timmar befinner jag mig i Uppsala. Vid ett, halv två tiden tänkte jag sätta mig i bilen och åka alla mil för att sen möta upp mamma inne i stan. Blir kvar till på onsdag. Så nu är det bara att packa väskan och dona lite innan jag åker.

En rosa helg - en rosa månad


Att vi har haft en helg i rosa går det inte att sticka under stolen med, inte när det finns bildbevis som detta. Tog fasta på att oktober faktiskt är en rosa månad, så överaskade med tända ljus i den bland annat rosa Kivilyktan, rosa/skära rosor och en rosa ask med Daniels favoriter i fredags när han kom hem från jobbet. Att vi dessutom har två ljust rosa kuddar liggandes i soffan just nu var pricken på I.

Denna söndag började vi med frukost framför tvn med tända ljus - Mysigt! Är ovanligt trött i dag, så vi har inte lämnat hemmet på hela dagen. Det är inte direkt likt oss, men i dag är det bara skönt. Snart blir det lite lunch och sedan får vi se om jag piggnat till. Kanske blir det ännu ett besök till Örebro lite senare. Var dit igår, men suget för shopping försvann nästan lika fort som vi kom dit, det var tydligen inte bara vi som var sugna på att handla! Att det även var löning för vissa gjorde nog inte att folk blev mindre sugna.

Kladdkaka med muscovadosocker


Här kommer ännu ett helgrecept på en dessert. Kladdkaka med muscovadosocker är inget jag själv provat men muscovadosockret sägs ge en extra fyllig smak. Ett recept som i alla fall jag måste testa någon gång framöver. Med detta smaskiga recept önskar jag er en riktigt trevlig helg! Nu ska jag börja tända lite ljus och mysa till det lite här hemma medan jag knaprar på lite choklad. Blir en god middag, Idol tittande och lite annat gott på det här hemma i kväll. Fredagsmys när den är som bäst.

Ingredienser - 8 personer
50 g smör
2 ägg
2 dl mörkt muscovadosocker
1/2 dl matolja
2 1/2 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 150°. Smörj en ugnssäker form på 20 diameter och klä den inuti med bakpapper. Smält smör. Vispa ägg och muscovadosocker fluffigt, rör ner smör och olja. Blanda vetemjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver och vänd ner i smeten. Häll ner i formen. Grädda kakan i mitten av ugnen 20-25 minuter, tills kakan är fast men fortfarande har en lös kärna. Prova med en sticka. Servera med lättvispad grädde. Kakan går också bra att frysa.

Brödbak & äntligen fredag


Brödet som bakades här om dagen blev riktigt gott och framförallt nyttigt. Då jag nästan aldrig går efter recept när det gäller matlagning så blev även detta ett egenkombinerat bröd. Till och med Daniel tyckte att det var gott, trots nyttigheterna.

Äntligen fredag! Började denna morgon med lite träning och har precis ätit ett mellanmål i form av mitt hembakade bröd med gott pålägg. En perfekt start på en fredag helt enkelt. Nu känner jag mig riktigt pigg och redo för resten av dagen! Tänkte börja med att göra lite fint här hemma, sen blir det att åka och handla lite gott samt en sedvanlig fredagsbukett. Därefter kan helgen börja!

Smygstartar fredagsmyset


I morgon är det återigen den som alltid efterlängtade fredagen. Korka upp en flaska vin och äta god mat - Fredagsmys som det så fint heter nuförtiden ;). Den här helgen blir vi kvar här i trakterna och på lördag har jag planerat in en mysig shoppingrunda i Örebro, lika bra att fortsätta beta av på listan.

Äntligen hemma efter ett par timmars möte, nu tar jag helg! Den här veckan har verkligen sprungit ifrån mig, riktigt snabbt har det gått. Tänkte tjuvstarta fredagsmyset redan i kväll med lite god choklad som ligger och väntar på mig. Tänk att jag som aldrig nästan åt choklad förut har fått en sån förkärlek till just det. Både mamma och Daniel äter mycket choklad så jag börjar nästan undra om jag omedvetet har påverkats av dem. Gott är det i alla fall.


Skålar från Bruka Design


Nya "snacks" skålarna från Bruka Design. I och med att vi har det rätt så ljust här hemma kändes det som om att vi behövde lite färg på skålarna, de fick dock gå i ljust rosa och grått. Var först lite inne på vita skålar, men blev väldigt förtjust i dessa färger. Gör sig riktigt bra på det vita vardagsrumsbordet på helgerna, kanske även någon vardag ibland :) (Färgen på bilden gör sig tyvärr inte riktigt rättvisa tycker jag, men det får duga.)

Ännu en fullspäckad vecka och redan i morgon är det torsdag, 22 oktober. Snart är även denna höstmånad tillända och vi träder in i november. November bjuder på många födelsedagar och med det kan jag tänka mig att det blir en del "födelsedagskalas". Men än är vi inte där, däremot har jag redan börjat tänka på passande presenter. Typiskt mig, men ändå lyckas jag nästan alltid vara ute i sista sekund när det väl är dags.

Funderar på om jag ska ta mig en kort promenad till gymmet nu. Motivationen är väl sådär, så jag blir nog inte så långvarig där. Sen ska jag hem och baka bröd!


Pampigt



Vackert vita och pampiga gladioler.


Helgen har passerat med stormsteg, lika så denna måndag. Blev inte mycket till uppdatering i helgen, det blev helt enkelt en bloggfri helg. Nu ska jag fortsätta tvätta och dona lite här hemma medans middagen i form av en gryta står och puttrar på spisen och doftar riktigt gott! Daniel är och tränar så jag ska väl även ta och tända lite ljus och mysa till det lite till han kommer hem.

Cheesecake med jordgubbstopping


Har lite ont om tid denna fredag, så slänger upp ett recept på små cheesecake med jordgubbstopping. Funderar på om det kanske ska få bli kvällens Idol dessert. Nu är det i alla fall bestämt att vi tillbringar även denna helg i Uppsala, och förhoppningsvis kommer vi iväg lite tidigare än vanligt. Trevlig helg!

Ingredienser -4 portioner
16 Digistivkex
1 tsk mald kardemumma
150 g smör
1 citron, rivet skal och 3/4 dl pressad saft
250 g ricotta
1 dl créam fraiche
1 ägg
0,75 dl florsocker
0,75 dl jordgubbssylt
10 små jordgubbar

Gör såhär:
1.
Sätt ugnen på 150°. Lägg digestivekex och kardemumma i en mixer. Mixa till smulor. Smält smöret och häll över smulorna. Mixa till en smulig deg. 2. Fördela degen i tio stora muffinsformar i papper som rymmer ca 1 1/2 dl. Tryck ut degen längst botten och kanterna. Ställ formarna i kylen. 3. Tvätta citronen, riv skalet och pressa ut saften. Blanda citronskal och citronsaft med ricotta, creme fraiche, ägg, florsocker och jordgubbssylt. Ta fram formarna och fyll dem med ostkrämen. Grädda mitt i ugnen 25–30 min. Låt svalna. Skär av toppen på jordgubbarna och ställ en jordgubbe på varje kaka.

Receptet kommer ursprungligen från Allt om mat.


Vita krukor


Behöver inhandla två nya krukor till murgrönorna på båge som står i vardagsrumsfönstret. Vill ha ett par vita lite högre, vore perfekt om jag kunde hitta det nu i helgen. För känner jag oss rätt så kommer vi hinna med en hel del butiker innan helgen är slut.

Är precis hemkommen och ska alldeles strax börja med middagen. I brist på inspiration i köket blir det en klassisk lassagne. Dock lite egenkobinerad då jag nästan aldrig följer ett recept, och gör jag det så görs det oftast om. Efter maten ska jag ta ett varmt bad följt av "Halv åtta hos mig" som är ett program helt i mitt tycke och smak. Den efterlängtade fredagen är snart här och vi har fortfarande inte bestämt oss om vi stannar kvar här eller åker till Uppsala. Får se om vi blir något klokare i kväll eller om det blir en spontan fredag och vi gör det som faller oss in. Nej nu ropar magen efter mat och det börjar bli dags att sätta igång med matlagningen.

Oktober. 14


Min vita fina orkidé var för bara någon månad sedan mest ett grönt baldverk med två trista stänglar utan blommor. Nu blommar den förfullt och gör sig riktigt bra i vardagsrummet.

Hörde att det hade kommit snö hemma i Uppsala i dag, här var den vita frosten det närmaste snön vi kom. Men den försvann fort då det har varit en strålande onsdag i dag. Mysigt med snö men jag tycker inte att det var särskilt länge sen som hösten kom på riktigt. Är det redan dags för vinterjackor? Kan tänka mig att snön försvann den med nästan lika fort som den kom. Ska det vara snö så ska det vara stora flingor som inte smälter bort utan lägger sig sådär sockervaddsliknande på marken. Nu låter det nästan som om att jag inte alls tycker om snö, så är inte fallet men blötsnö och slask kan lika gärna hålla sig borta.

Nog om snö, nu ska jag hoppa i mina promenadskor och ge mig ut på en promenad efter en effektiv dag. Har fått mycket gjort och mer blir det efter promenaden. Då ska jag lämna alla papper och datorn för att ta tag i städningen här hemma. Är på ett riktigt städhumör så det bådar gott. Skönt att få lite ordning till helgen som snart är här igen - Underbart! Vet dock inte om vi blir hemma denna helg eller om vi åker upp till Uppsala som nästan varje helg numer. Det visar sig antar jag, nu behöver jag lite frisk luft men först ska jag ringa till morfar som fyller 72 år i dag - Grattis!


Julgodis


Blev plötsligt sugen på att göra julgodis i alla dess former och smaker. Men med tanke på att bara är halvvägs in i oktober, eller bara och bara det går så otroligt fort fram. Hur som helst så känns det lite väl tidigt med julbak och får lägga det suget på hyllan ett tag framöver.

Denna tisdag har bara flygit förbi och snart är även kvällen tillända. Jag har varit på kurs hela dagen och kan tänka mig att det är boven i dramat till att dagen bara har varit ett ögonblick. På lunchen gick jag och Emma till ett fik och åt lunch. Skönt att komma i från lite. Nu ska jag fortsätta kvällen med att bara mysa runt här hemma bland alla tända ljus och en stor kopp mullbärste.

Härligt höstigt


En fin vit ljung köptes i går och pryder nu altanen sådär härligt höstigt. Ska köpa fler och sätta i de stora krukorna på framsidan tillsammans med några andra växter. Silverek tillexempel. Det blir en fin kobination i färg, jag som gillar vita/ljusa blommor & växter.

Måndag och ny vecka igen. Endast tre veckor återstår av oktobermånad och snart har vi snön och julen framför oss. Jag som tycker om julen längtar tills det är dags att börja piffa och dona här i hemmet. Jag hade sett fram emot en jul hemma i år då vi de senaste åren har varit på betydligt varmare ställen under julen. Men det lutar faktiskt åt att det blir en jul utomlands i år igen.

I dag var jag tvungen att tacka nej till ett erbjudande jag fått. Jag vet inte om jag kommer att ångra mig eller inte, men i nuet känns det helt rätt. Nu ska jag äta lunch och sen blir det kanske en sväng förbi gymmet.

En fortsatt trevlig söndag

 
 
I dag har jag bockat av lite fler saker från "shoppinglistan". Bland annat ett par blockljus, burkar som jag ska pyssla med, blommor och lite annat roligt. Blev en god lunch med mamma också - Mysigt! Bilderna är från Cox & Cox.

Helgen börjar lida mot sitt slut och vi ska strax ta och åka hem till oss igen, men det blir nog inte förens efter middagen som vi tänkte stanna på först. Tyvärr så har jag två kurser samt ett "informationsmöte" planerat i veckan som kommer, annars hade jag mer än gärna stannat kvar här ett par dagar. Men det är bara att bita i det sura äpplet och ladda om inför kommande vecka.

I går, lördag rättare sagt så blev det lunch med Karin och Erika - Väldigt trevligt! Kul att ses då det inte blir allt för ofta längre. Men när vi ses så känns det som om att det vore igår. Tack för en trevlig lunch mina underbara vänner. Nu har jag och mamma precis kommit hem från en spontan shoppingrunda. Bilen fylldes av påsar så det blir en del att packa upp i kväll när vi kommer hem.

Fotbollsdessert


I kväll är det för omväxlingsskull fotboll på tv som gäller. Spännande match! Funderar på om jag ska svänga ihop en god ananaspaj som fotbollsdessert.

Har precis kommit in från en härlig långpromenad. Vilken kylig men vacker höstdag vi har denna lördag. Nu väntar en varm dusch och sedan ska jag bege mig in mot stan för att luncha med Josefin & Karin - Trevligt! Sen blir det att möta upp mamma och åka runt i lite olika butiker då jag har en del saker att bocka av på shoppinglistan. Trevlig helg!

Socker sött


Söta sockerbitar med röda små hjärtan. Nästan så att jag som i vanliga fall inte använder socker i mitt kaffe eller te blir lite sugen. Otroligt sött och fint att ställa fram för de som faktiskt använder sockerbitar. Bilden hittade jag på cox & cox.

Torsdag, 8 oktober och klockan börjar närma sig halv sex taget. Snart är även denna härliga dag över och en underbar fredag & helg väntar med start redan i morgon. Vaknade tidigt i morse, pigg och allert så jag gav mig ut på en morgonpromenad redan innan klockan sju. Sen blev det kurs fram till klockan tolv och därefter lunch med min underbara karl som överraskade med en fin bukett rosor. Nu tänkte jag sätta igång med lite matlagning, packa samt lite snabb helgstädning trots att vi åker till Uppsala redan i morgon. Men städa kan man inte göra för mycket, skönt på söndag när vi kommer hem. Efter maten tänkte jag ta ett långt varmt bad!

Halloumi wraps


Halloumiost i rödpaprika med citron och chili. Jag skulle kunna tänka mig detta som en förrätt, men då kanske i ett lite mindre format.

Ingredienser - 4port

4 röda paprikor
200g Halloumiost
1 röd chili
1 tsk oregano
4 svarta eller gröna oliver
1 citron

Gör så här:
Grilla paprikorna hela tills de blir mjuka. Mjuka nog för att kunna lindas runt osten men inte allt mjuka då de ska grillas igen. Öppna upp paprikan genom att skära ett snitt på ena sidan. Lägg osten på paprikan och fördela oregano, finhackad chili, skivade oliver och ha på en skvätt citronsaft samt rivet skal. Linda sedan paprikan runt halloumiosten och knyt ett steksnöre runt, precis som ett paket. Grilla knytena på båda sidorna i 5 minuter på varje sida eller tills osten mjuknar och får färg i ändarna.

In med hösten


Har tagit in lite av hösten, rönnbär som stoppades i ljuslyktorna från Herstal. Blir ett riktigt mysigt sken men det börjar redan bli dags att byta ut dem. Jag tycker att det är jätte fint att plocka in grenar och annat fint från naturen och ha i skålar eller vaser. Äppelkvistar med röda äpplen på pryder just nu den stora vasen från Sia som står på spisen. Hösten är vacker, ta vara på den!

I dag är det mer eller mindre storm här men trots det så skiner solen och det är en riktigt fin höstdag denna onsdag. Funderar på om jag ska ta mig an blåsten och ge mig ut på en promenad till gymmet. Känner att jag har lite extra energi att göra av med. Men först blir det att hänga lite tvätt.

A Secret




I julas fick jag en julklapp från USA med fint innehåll som låg i den snyggt röd & rosa randiga påsen från Victoria´s secret. Vad som låg där i får vara en secret. ;)

Även i dag kom jag iväg tidigare från föreläsningen. Var hemma redan vid halv ett taget - Skönt! Åt lunch och sen hoppade jag i mina rosa/vita/svarta nike skor och tog en liten joggingtur. Kanske inte det smartaste med tanke på min höft, men inga känningar än så länge. Ska nog smörja med lite Zon för förebyggandets skull. Nu ska jag börja med middagen, som i dag blir någon form av lax.  På tal om mat, igår började en ny omgång av "Halv åtta hos mig" igen. Helt klart ett favorit program, roligt och inspirerande att se vilka menyer deltagarna komponerar. 

Ha en fortsatt trevlig kväll!

Ostpaj med fikon- och päronsalsa


Paj i alla dess former och smaker fungerar alltid. Så som till vardag & fest. Gott och inte alls så krångligt som många tror. Hittade ett recept på en ostpaj med fikon- och päronsalsa i höstformat som ser och låter jätte god.


Ingredienser:

Pajdeg:

3 dl vetemjöl
100 gram smör
1 ägg

Fyllning:
3 st ägg
3 dl mjölk
0.5 tsk salt
1 krm nymalen vitpeppar
4 dl riven lagrad ost, t ex prästost eller västerbottensost

Fikon och päronsalsa
5 st torkade fikon
2 st färska fikon
1 st moget päron
2 msk grovt hackade valnötter
rucolasallad
1 msk valnöts- eller olivolja
2 tsk pressad citronsaft
flingsalt
nymalen peppar

Gör så här:
1. Gör pajdegen. Kavla eller tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant som mäter cirka 26 centimeter i diameter. Förgrädda pajskalet. 2. Sätt ugnen på 200 grader. 3. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar. Blanda i osten. Häll äggstanningen i det förgräddade pajskalet. 4. Grädda pajen i mitten av ugnen tills fyllningen stannat och pajen har fin färg, cirka 40 minuter.

Fikon- och päronsalsa:
Strimla de torkade fikonen. Skär de färska fikonen och päronet i klyftor. 6. Blanda fikon, päron, nötter och rucolasallad. Droppa över olja och citronsaft och krydda med salt och peppar. Servera salsan genast.

Receptet är taget från "recept.nu"


Presentkort


Hade nästan glömt bort detta presentkort som jag fick i somras på födelsedagen. Så någon dag här i veckan ska jag ta mig till smyckesaffären och kika om jag hittar något fint i min smak.

Kickade igång denna härliga måndagmorgon med lite träning. Skönt då det kommer att bli en fullspäckad vecka med bland annat två heldagars "inte speciellt givande" kurs. I vanliga fall har jag inte speciellt svårt att sitta still och lyssna, men när det är totalt ointressant och inte ger något så förstår jag inte meningen att vara närvarande. Hur som helst så har jag sagt att jag ska ge det en chans och det ska jag också göra innan jag tar upp det med kursledarna.

Det blev inget Hallon cupcakes bakande igår då det inte blev något besök av svärföräldrarna. Däremot så gjorde mamma och pappa ett stopp hos oss igen då de åkte från Karlstad. Så jag svängde ihop och bjöd på hemmagjord pizza med en massa gott på. I dag är jag helt ledig, inga måsten, ingenting. Så jag ska bara njuta av dagen då resterande dagar ser ut att bli helt tvärtom. I kväll blir det god middag och självklart Svenska Hollywoodfruar med Anna Anka & co.

Kanelbullens dag


Det är väl ingen som har missat att det är kanelbullens dag i dag.? Här blir det inget bullbak dagen i ära då vi redan har frysen fylld med bullar och annat gott. Fast inget är så gott som en nybakad kanelbulle lite lagom varm sådär.

Söndag och snart har ännu en helg passerat med stormsteg. Vi har nyss städat lite ute på gården, rensat upp lite och fått ordning på altanen där det lätt blir att man ställer en massa onödigt. Kaninernas vinterbur står även där igen, så nu är de redo för kylan. Nu ska jag vattna blommor och sen dona med lite annat. Får se om det blir en promenad på det, har nämligen skadat höften. Vore nog smartast att vila i stället för att överbelasta, men jag har lite svårt att bara vara still. Speciellt när man måste :)

Bruka design


Plädar i mohair från HIMLA. Lite väl ludna för min smak men mysiga och behagliga färger.

I dag blev det ett besök till Örebro och även en sväng ut till Marieberg. Inne i Örebro besökte jag självklart en av mina favorit butiker CE inne - ute på Stallbacken. Där hittade jag en pläd som det verkligen stod mitt namn på på av märket Himla. Färgen var snarlik den ljusrosa pläden på bilden, men det är inte riktigt den färgen jag vill ha nu till hösten så det blev tyvärr inget köp. Kanske till våren. Blev nästan bara inredningsbutiker i dag, men det gör inte mig någonting. Vilken tur att jag har en underbar pojkvän som faktiskt inte heller har så mycket emot att följa med i sånna butiker. Fick i alla fall med oss tre kassar från CE inne - ute och Finrummet med innehåll från Bruka design. Blev även ett par nya svarta jeans till mig.

Just nu håller min karl på att baka chokladbollar - mums! Det är det enda i bakväg som han får för sig att göra ibland, och de blir riktigt goda. Senare blir det takeaway, film, och en stor godispåse på det.

Halloncupcakes med topping


Funderar på att bjuda över svärföräldrarna någon gång nu under helgen, troligtvis på söndag. Jag som tycker om att baka gillar att bjuda på nybakat, så funderar på att göra dessa halloncupcakes med topping då. Byter ut hallonen eller tillsätter eventuellt björnbär och citronskal för att få en lite mer höstig cupcake. Sen så gillar ju jag att exprimentera inom bak- och mat väg.

Ingredienser - ca 18 st

Cupcakes:
100 g smör
3 ägg
2 dl strösocker
3 dl (180 g) vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 msk vaniljsocker
1,5 dl mjölk
125 g hallon, cirka 2,5 dl

Topping och dekor:

1 burk (2 dl) crème fraiche
0,5 dl florsocker
1-2 tsk citronsaft
extra hallon till dekor

För att bakelserna ska hålla formen och bli höga och toppiga kan det vara bra att grädda dem i muffinsformar av silikon eller i en muffinsplåt klädd med pappersformar. Du kan även prova med tredubbla pappersformar.

Gör så här:

1.
Smält smöret försiktigt i en kastrull på spisen eller en bunke i mikron. 2. Rör ihop äggen med sockret. 3. Blanda mjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker och vispa ner i äggsmeten tillsammans med mjölken. Vispa även ner det smälta smöret. 4. Sätt upp muffinsformar med jämna mellanrum på två plåtar. Klicka ut smeten i formarna, men lämna några millimeter till kanten. 5. Lägg några hallon varje form. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i cirka 15 minuter tills bakelserna är gyllenbruna. Låt svalna. 6. Rör ihop ingredienserna till toppingen och klicka den över bakelserna. Dekorera gärna med hallon.

Receptet är taget från DN.


Mer vitt


För någon/några veckor sen köpte jag vita lampfötter med lite krom som jag tänkte ha i sovrummet, men än har jag inte hittat några passande lampskärmar så i morgon när vi åker till Örebro ska jag hålla utkik. Det är inte det lättaste, kräsen som jag är.

Underbara fredag är här igen! Solen skiner och det är en riktigt vacker höstdag i dag, redan andra oktober. Har varit i Köping under morgonen och uträttat lite grejer, nu ska jag strax möta upp mamma & pappa för lunch i stan. De tar ett stopp här hos oss för lunch och fika innan de åker vidare mot Karlstad. Nu börjar klockan ticka i väg och det är dags för mig att hoppa i stövlarna och gå. Ha en strålande fredag! 

Alla hjärtans dag



Hur söt är inte denna dessert? Skulle passa perfekt på alla hjärtans dag. Men jag orkar nog inte hålla mig enda till dess så det blir säkerligen ett smakprov av denna sötsak innan den dagen är här. Har faktiskt redan hjärtformade kakor i frysen och skulle kanske kunna knåpa ihop ett egenkombinerat recept redan i helgen. På tal om helg så är det redan fredag i morgon - Underbart!

Den här dagen har jag flitigt uträttat några ärenden samt lite tråkigt "pappersarbete" men nu är det färdigt inför helgen och jag är mer än nöjd. Eftersom vi blir hemma den här helgen så blir det en sväng förbi blomsteraffären i morgon för att köpa en sedvanlig fredagsbukett samt lite gott till kvällen. Vi planerar en lugn och mysig kväll på hemmaplan. Vi hade tanken på att följa med mamma och pappa till Karlstad, men det blir en helg här hemma för en gångs skull. Det innebär inte bara att vi sitter hemma utan det brukar bli en del svängar lite här och där. På lördag kan jag tänka mig att vi åkar till Örebro/Marieberg i vanlig ordning. Har en liten lista på saker som behövs inhandlas. I dag betade jag av en ny mascara och en mysig längre polotröja med stor krage. Nu ska jag svänga ihop torsdagens middag som i dag blir lasagne.

Ha en fortsatt trevlig kväll!