Pepparkakscheesecake med lingongelé

 
Slänger upp ett sedvanligt recept på något gott denna fredag. Hittade detta recept på pepparkakscheesecake för ett tag sen. Den här cheesecaken toppas med en lingongelé och jag tror att det kan bli en god smakkombination med pepparkaka och lingon. En söt och syrlig vinter/jul kaka.


Ingredienser
- 10 bitar

Botten:
125 g pepparkakor, cirka
50 g smält smör

Fyllning:
400 g rumsvarm philadelphiaost
1,25 dl strösocker
1 msk vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk malen kanel
0,5 tsk malen ingefära
0,25 tsk malen kryddnejlika
3 st ägg

Lingongelé:
1 st gelatinblad
1 dl koncentrerad lingondricka
0,75 dl lingonsylt

Gör såhär:
1.
Mixa pepparkakorna i matberedaren till grova smulor. Tillsätt smöret och mixa till en massa. Tryck ut smulblandningen i en form med löstagbar kant som mäter 26 centimeter i diameter. Ställ i kylen minst 30 minuter.
2. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ihop ost och socker. Blanda i mjöl, vaniljsocker och kryddor. Vispa till en slät smet. Tillsätt äggen, ett i taget. 3. Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen cirka 35 minuter. Fyllningen ska ha ”stannat” men fortfarande vara lite lös i mitten. Fyllningen stelnar ytterligare när kakan kallnar. Låt kakan kallna helt och förvara den i kylen. 4. Lingongelé: Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten cirka 5 minuter. Värm lingondrickan och dra kastrullen från värmen. Låt gelatinet smälta i lingondrickan. Låt gelén svalna i kylen till en lagom konsistens som går att skeda över pajen. 5. Bred ett tunt lager sylt över pajen och skeda försiktigt gelén över. Förvara cheesecaken i kylen.

Receptet kommer från "Allt om mat"


Kommentarer
Postat av: Maria

Marre! Visst såg jag dig igår? Har ett svagt minne av det. Eller har jag drömt det nu? Usch så risigt man mår idag! Haha. Kram!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback