Vaniljpannacotta med kanel och äppelkompott


Passande recept nu när advent & julen börjar närma sig för varje dag som går. Kanel och äpple hör för mig julen till, speciellt kanelstänger.

Ingredienser - 8 personer
2,5 st gelatinblad
0,5 st vaniljstång
0,5 st finrivet citronskal
4 dl vispgrädde
1 dl mjölk
0,75 dl strösocker

Äppelkompott:
4 st äpplen
0,75 dl strösocker
1 dl vatten
1 st kanelstång

Gör så här:
1. Panna cotta: Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten minst 5 min. 2. Snitta vaniljstången på längden. Finriv citronskalet. Koka upp grädde, mjölk, strösocker, vaniljstång och citronskal i en kastrull, under omrörning. 3. Dra kastrullen från plattan. Fiska upp vaniljstången, skrapa ner fröna i smeten. Blanda ner gelatinbladen, rör om, ställ i kallt vattenbad. Låt svalna något. Rör om då och då. 4. Häll upp i portionsformar. Ställ kallt, övertäckt minst 3 timmar. Servera i formarna eller stjälp upp på fat genom att lossa försiktigt runt kanten med en liten vass kniv.
5. Äppelkompott: Skala, kärna ur och tärna äpplena i cm-stora bitar. Lägg hälften i en kastrull med strösocker, vatten och kanelstång. Koka tills äppelbitarna mosar sig. Det tar 10-15 minuter beroende på äppelsort. 6. Tillsätt resten av äppelbitarna och koka ytterligare 5 minuter. Låt svalna.

(De nya gelatinbladen av mindre modell behöver inte kramas ur på vätska efter blötläggning)

"Receptet kommer från "Allt om mat
"

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback