Ostpaj med fikon- och päronsalsa
Paj i alla dess former och smaker fungerar alltid. Så som till vardag & fest. Gott och inte alls så krångligt som många tror. Hittade ett recept på en ostpaj med fikon- och päronsalsa i höstformat som ser och låter jätte god.
Ingredienser:
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
100 gram smör
1 ägg
Fyllning:
3 st ägg
3 dl mjölk
0.5 tsk salt
1 krm nymalen vitpeppar
4 dl riven lagrad ost, t ex prästost eller västerbottensost
Fikon och päronsalsa
5 st torkade fikon
2 st färska fikon
1 st moget päron
2 msk grovt hackade valnötter
rucolasallad
1 msk valnöts- eller olivolja
2 tsk pressad citronsaft
flingsalt
nymalen peppar
Gör så här:
1. Gör pajdegen. Kavla eller tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant som mäter cirka 26 centimeter i diameter. Förgrädda pajskalet. 2. Sätt ugnen på 200 grader. 3. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar. Blanda i osten. Häll äggstanningen i det förgräddade pajskalet. 4. Grädda pajen i mitten av ugnen tills fyllningen stannat och pajen har fin färg, cirka 40 minuter.
Fikon- och päronsalsa:
Strimla de torkade fikonen. Skär de färska fikonen och päronet i klyftor. 6. Blanda fikon, päron, nötter och rucolasallad. Droppa över olja och citronsaft och krydda med salt och peppar. Servera salsan genast.
Receptet är taget från "recept.nu"